Lizaty bateryjne i drożdżowe

Lizaty w kosmetyce to nieaktywne mikrobiologiczne komórki drożdży lub szczepów bakteryjnych, które zachowują swoją cenną aktywność odżywczą dla skóry, błon śluzowych lub włosów ze składników budulcowych swoich komórek i organelli tj antyoksydanty, polisacharydy, peptydy, enzymy.

Przykłady lizaty

INCI: Saccharomyces Lysate - nieaktywne drożdże o właściwościach regulujących mikrobiotę skóry, szczególnie wykazujące działanie antybakteryjne przeciw Cutibacterium acnes, stanowiące cenne źródło krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wspomagają normalizację składu lipidowego bariery naskórkowej. Drożdże te wykorzystujemy również do naturalnego kapsułkowania witamin i peptydów.

INCI: Lactobacillus lysate - nieaktywne bakterie kwasu mlekowego o właściwościach przeciwzapalnych i stabilizujących mikrobiotę przeciw Candidia Albicans.