Lizaty pofermentacyjne

Lizaty pofermentacyjne to biofermenty wykorzystywane jako składniki kosmetyków, które wytwarzamy na drodze fermentacji np. roślinnej, w którym pozostawiamy również nieaktywną biomasa drożdży lub bakterii by zachować dodatkowo cenne właściwości nieaktywnych drobnoustrojów

Przykłady lizaty pofermentacyjne

INCI: Lactobacillus/Astragalus Membranaceus/Scutellaria Baicalensis Extract Ferment Lysate - Bioferment o wysokim potencjale antymikrobiologicznym, przeciwzapalnym oraz rozjaśniającym który wytwarzamy z traganka błoniastego i tarczycy bajkalskiej przy udziale Lactobacillus rhamnosus LR06 (DSM 21981), Lactobacillus brevis LBR01 (DSM 23034), Lactobacillus acidophilus LAO6 (DSM 23033), Lactobacillus salivarius LS1 (DSM 22775) i Lactobacilus reuteri Lb26.

Korzeń traganka zawiera polisacharydy (APS), saponozydy triterpenowe (głównie AS-IV, astragalozyd IV) oraz flawonoidy (głównie formononetyna, ononina i kalikozyna). Z kolei do głównych związków czynnych zawartych w korzeniu tarczycy bajkalskiej należą flawonoidy (bajkaleina, wogonina) i ich glikozydy (bajkalina, wogonozyd)
100% zero waste 100% Waterless