Składniki aktywne w lizatach

Składniki aktywne to metabolity mikroorganizmów w niefiltrowanych lizatach pofermentacyjnych, które stanowią biomasę lub płyn. Składniki aktywne czyli metabolity, są wytwarzane przez „stymulowane lub stresowane” w bioreaktorze mikroorganizmy, które na końcu procesu niefiltrowe wzbogacają formułę o cenne składniki pochodzące z nieaktywnych komórek mikroorganizmów. 100% Zero Waste

Przykład

INCI: Yarrowia lypolitica/alpha-ketoglutaric acid extract
ferment lysate Płyn pofermentacyjny w formie lizatu z drożdżakowców, z monotypowego rodzaju Yarrowia z syntetyzowanym kwasem alpha-ketoglutaricowym, które  odmiennie od drożdży Saccharomyces cerevisiae, przetwarzających cukry proste, jako „pożywkę” wykorzystuje tłuszcze jako źródło węgla i energii. Surowiec ten wykazuje właściwości rozjaśniające i nawilżajace, oraz dające uczucie wygładzenia skóry,  dzięki zdolności Yarrowia do produkcji takich związków jak kwas cytrynowy, izocytrynowy, α-ketoglutarowy i pirogronowy.

INCI: Streptococcus/Hyaluronic Acid Extract Ferment Lysate Płyn pofermentacyjny, produkt naturalny powstały z nieaktywnej biomasy stymulowanej do wytworzenia kwasu hialuronowego o właściwościach chelatujących jonów żelaza (rozjaśniające cienie pod oczami i wspomagające aktywność konserwacji kosmetyku), Aktywność antymikrobiologiczna wobec Cutibacterium acnes, działanie antyoksydacyjne.